Järjekordne loomaliha-FAIL
Ma mainin muidugi selle ka ära esmalt, et ma proovin süüa asju eraldi. Ehk siis valke ja süsivesikuid. Päris alati kinni ei pea sellest, ei viitsi ju supist mingeid imetillukesi lihatükke välja õngitseda jne. Aga mõjub selline eraldi söömine täitsa hästi. Kõht ei ole kinni ja kehakaal püsib ka normis.
Aga siis sellest loomaliha-failist. No ma olen üritanud ikka pihta saada, kuidas loomaliha praadida.
Ma ei räägi sisefileest - sellega saan hakkama, sest see on nii pehme.
Võtame näiteks tavalise noore looma liha.
Katsed:
FAIL NR 1:
Lugesin kuskilt netist mingit sellist retsepti, et lõika viiludeks, torgi kahvliga ja hõõru sool ja pipar sisse, siis praed keskmisel tulel kaane all paar minti ühelt poolt, keera ümber, paar minti teiselt poolt, keera ümber, siis jälle ühelt poolt, ja siis teiselt poolt. Ja voila, well done steik.
1kg noorlooma liha.
Lõikasin liha 2-3 cm paksusteks viiludeks.
Kuumutasin panni keskmise kuumuseni (SLEV level 4) panin võid, särises ilusti.
Viskasin viilud pannile, hakkasid prakt kohe mahla välja ajama. Järgisin õpetust, tulemuseks nätsked , nagu poolkeedetud lihakäntsakad, mis maitsesid nagu vanaema kummik.
FAIL NR 2:
Täpselt sama algus, mis eelmisel, kuid nüüd olin lugenus netist lisaks, et kui liha ära hakkab kuivama, tuleb panna vett või mingit meelepärast kastet. Mõtlesin siis, et Heinz Worcestershire Sauce võiks täitsa hea olla.
Lõikasin liha 2-3 cm paksusteks viiludeks, Pann keskmise kuumuseni, võid ja värki, liha pannile.
Hakkas kohe jälle mahla välja ajama. No ootasin siis, kahjuks liha ei kuivanudki kaane all ära vaid poolhaudus. Võtsin kaane maha ja lasin veel ära aurata ja lükkasin saucet peale ja kaas jälle peale. Tulemuseks nätsked vanaema kummikud vol 2, järjekordne prügikastiring.
Mainin vahepeal, et ideaalis näen ma pannilt tulemas sellist loomaliha, mida sain ükskord maitsta mahapõlenud restoran Swingis. Autoriks Jorma. Seal olid megahõrgud lihaviilud koos nachodega, kõrval topsis superhea terav tume kaste, mis viis keele alla ja mille sisse oli nii nachosid kui liha mõnus kasta.
Ainult sellist liha söökski.
Olen paar korda Joelit palunud, et ta retsepti küsiks, aga ei midagi. No tal kiire ka. Tegelt ma helistangi uuesti vahepeal nüüd kohe praegu ja siis kirjutan edasi. Väljas raisk. Saatsin Makale skräpi orksi.
No igatahes ma pean seda liha saama.
FAIL NR 3: (õigemini see enam päris FAIL pole)
Ühesõnaga tegin veel igasugust researchi netis kuidas loomaliha teha ja otsustasin talitada alljärgnevalt.
0.5 kg noore looma liha (kalliks läheb koguaeg prügikastile süüa teha)
lõikasin 0.5-1cm paksusteks viiludeks. Peksin haamriga veel peenemaks.
Soola ega midagi ei pannud. Mitte midagi kohe.
pann nii kuumaks, kui palju vanast heast SLEVist välja pigistab (level 6).
Viilud peale, minut-paar ühelt poolt, siis teiselt poolt, peale poole keeramist küpsend poolele soola ja pipart.
Peale keeramist aga hakkas liha jälle vedelikku välja ajama ja nüüd sain aru, mis värk on:
tuleb lasta veel vähem aega, hästi kiirelt pruuniks ära ja ongi olemas. Viimased tükid olid juba päris head, polnud väga kuivad ega miskit. Siiski arvan, et materdamine pole eriti hea variant. Midagi on puudu. Nüüd aga peaFAILi juurde:
Otsustasin teha kastet. Triinuga (kes sai ka tookord Swingis seda liha) aru pidades olime üksmeelel, et tegu võis olla veini-sojakastme mingisuguse seguga. Leidsin toidutare lehelt järgneva retsepti:
Võibolla Jorma ei kasutanud ikka veini baasiks, vaid mingit konni? No igatahes tuleb siva välja uurida.
Loomaliha tegemisest on igatahes kopp ees. Eks katsetan muidugi varsti jälle, täna igatahes teen magusas tšillikastmes kana. Vana hea järeleproovitud variant.
Aga siis sellest loomaliha-failist. No ma olen üritanud ikka pihta saada, kuidas loomaliha praadida.
Ma ei räägi sisefileest - sellega saan hakkama, sest see on nii pehme.
Võtame näiteks tavalise noore looma liha.
Katsed:
FAIL NR 1:
Lugesin kuskilt netist mingit sellist retsepti, et lõika viiludeks, torgi kahvliga ja hõõru sool ja pipar sisse, siis praed keskmisel tulel kaane all paar minti ühelt poolt, keera ümber, paar minti teiselt poolt, keera ümber, siis jälle ühelt poolt, ja siis teiselt poolt. Ja voila, well done steik.
1kg noorlooma liha.
Lõikasin liha 2-3 cm paksusteks viiludeks.
Kuumutasin panni keskmise kuumuseni (SLEV level 4) panin võid, särises ilusti.
Viskasin viilud pannile, hakkasid prakt kohe mahla välja ajama. Järgisin õpetust, tulemuseks nätsked , nagu poolkeedetud lihakäntsakad, mis maitsesid nagu vanaema kummik.
FAIL NR 2:
Täpselt sama algus, mis eelmisel, kuid nüüd olin lugenus netist lisaks, et kui liha ära hakkab kuivama, tuleb panna vett või mingit meelepärast kastet. Mõtlesin siis, et Heinz Worcestershire Sauce võiks täitsa hea olla.
Lõikasin liha 2-3 cm paksusteks viiludeks, Pann keskmise kuumuseni, võid ja värki, liha pannile.
Hakkas kohe jälle mahla välja ajama. No ootasin siis, kahjuks liha ei kuivanudki kaane all ära vaid poolhaudus. Võtsin kaane maha ja lasin veel ära aurata ja lükkasin saucet peale ja kaas jälle peale. Tulemuseks nätsked vanaema kummikud vol 2, järjekordne prügikastiring.
Mainin vahepeal, et ideaalis näen ma pannilt tulemas sellist loomaliha, mida sain ükskord maitsta mahapõlenud restoran Swingis. Autoriks Jorma. Seal olid megahõrgud lihaviilud koos nachodega, kõrval topsis superhea terav tume kaste, mis viis keele alla ja mille sisse oli nii nachosid kui liha mõnus kasta.
Ainult sellist liha söökski.
Olen paar korda Joelit palunud, et ta retsepti küsiks, aga ei midagi. No tal kiire ka. Tegelt ma helistangi uuesti vahepeal nüüd kohe praegu ja siis kirjutan edasi. Väljas raisk. Saatsin Makale skräpi orksi.
No igatahes ma pean seda liha saama.
FAIL NR 3: (õigemini see enam päris FAIL pole)
Ühesõnaga tegin veel igasugust researchi netis kuidas loomaliha teha ja otsustasin talitada alljärgnevalt.
0.5 kg noore looma liha (kalliks läheb koguaeg prügikastile süüa teha)
lõikasin 0.5-1cm paksusteks viiludeks. Peksin haamriga veel peenemaks.
Soola ega midagi ei pannud. Mitte midagi kohe.
pann nii kuumaks, kui palju vanast heast SLEVist välja pigistab (level 6).
Viilud peale, minut-paar ühelt poolt, siis teiselt poolt, peale poole keeramist küpsend poolele soola ja pipart.
Peale keeramist aga hakkas liha jälle vedelikku välja ajama ja nüüd sain aru, mis värk on:
tuleb lasta veel vähem aega, hästi kiirelt pruuniks ära ja ongi olemas. Viimased tükid olid juba päris head, polnud väga kuivad ega miskit. Siiski arvan, et materdamine pole eriti hea variant. Midagi on puudu. Nüüd aga peaFAILi juurde:
Otsustasin teha kastet. Triinuga (kes sai ka tookord Swingis seda liha) aru pidades olime üksmeelel, et tegu võis olla veini-sojakastme mingisuguse seguga. Leidsin toidutare lehelt järgneva retsepti:
2 | dl | Lihapuljong (vähesoolane) |
2 | dl | punane vein |
50 | g | taluvõi |
1 | tl | peenestatud rosmariin |
must pipar | ||
1 | tl | suhkur |
1 | sl | sojakste |
- Mõõda keedunõusse lihaleem ja punane vein.
- Keeda tasasel tulel umbes 5 minutit.
- Sega omavahel toasoe või ja jahud.
- Lisa segu kastmele pidevalt segades.
- Keeda mõni minut.
- Maitsesta musta pipra, rosmariini ja sojakastmega. Vaata, et kaste liiga soolane ei saa!
- Serveeri koos praetud lihaga.
Võibolla Jorma ei kasutanud ikka veini baasiks, vaid mingit konni? No igatahes tuleb siva välja uurida.
Loomaliha tegemisest on igatahes kopp ees. Eks katsetan muidugi varsti jälle, täna igatahes teen magusas tšillikastmes kana. Vana hea järeleproovitud variant.
Comments
Post a Comment