Alustame algusest

Et kõik ausalt ära rääkida, nagu oli, pean ma alustama päevast, mil kõht oli nii sigatühi, et silmanägemist tahtis ära võtta. Külmkapis olid vaid hallitanud moosipurgid ja isast jäänud vanad sprotid, mis andsid külmkapile iseloomuliku hõngu. Kappides tuulates jäi näppu kott tatart ja sai sellest veega suht söödav puder keedetud, aga midagi oli nagu puudu. Sellest sai alguse minu katsumuste ja katsetamiste rada köögis. Ükspäev tuli aga pähe, et võiks oma katsumused üles kirjutada - võibolla on teisigi minusuguseid , kel kokaharidus puudub, aga tahaks vahepeal midagi muud ka peale pelmeenide ja võileibade. Endal ka pärast hea lugeda, mis ja kuidas tehtud.
Esimeseks asjaks, mida teiega jagada tahan, on pudru keetmine. Sest ajast, kui ma tookord kapist tatrakoti leidsin, on muidugi palju vett merre voolanud ja minu pudrutegemise skill on tunduvalt paranenud. Tänu targemate toele muidugi.
Siiski - putru on suhteliselt lihtne teha, see on maitsev ja mis peamine - tervislik.
Tatrapudru ma jätan hetkeks välja, sest seda tuleb veidi teisiti teha, aga tatrahelbeputru võib küll alljärgnevalt teha

See retsept on mõeldud ühele mehele, nii et korruta koguseid vastavalt sööjate arvule.
Vaja läheb:
* pool klaasi vett
* pool klaasi piima
* pool klaasi helbeid (kaera-, tatra-, riisi-, sega - mega vms)
* pool tl soola
* kaera-, riisi-, vist ka neljaviljahelbe pudrule võib juurde panna ka 1tl suhkrut.
* potti
* lusikat

Ma ise teen seda Rimist ostetud väikses teflonpotis (mingid kokad soovitavad vms klepsude kampaania eest saadud) , mis on nii sigahea pott pudru tegemiseks et ma ei jõua ära kiita.
Tefloni eeliseks on muidugi see, et asjad ei kõrbe põhja. Teflonit ei tohi metalliga kriipida, selleks peab olema plastikust või puust lusikas.

Keera pliit maxi, pane pott pliidile ja vesi sisse. Lisa sool ja suhkur. Kui vee põhja mullid hakkavad tulema, keera tuli nr 2 peale (mul on vana SLEV elektripliit, seal on kuue palli süsteemis) ,kalla helbed potti, sega ja pane kaas peale. Nüüd võid dushi all ära käia kui ruttu teed (ca 5 minti). Kui tagasi tuled, kalla piim peale, sega korralikult ja keeda veel 1 minut. Võid sellel ajal kohvi teha või läpparist uudised lahti võtta. Siis keera pliit välja ja lase pudrul mingi 3 minti veel haududa ja ongi valmis. Silmaks sobib imehästi või.
Puder on alguses jube kuum, nii et ära väga kaua moluta selle potist väljatõstmisega, jääd tööle hiljaks.

Comments

Popular posts from this blog

Sea sisefilee fooliumis brändiga

Katsetame ahju (kaelakarbonaad)

Kalasalat