Kotletid!
Jõhker kotletiisu tuli. Tahtsin nagu neid, mis vanaema kunagi tegi, keedukartulite ja koorekastmega. Kartulite keetmisest olen vist juba kirjutanud.
Vaja läheb:
KOTLETID:
kaanega panni, kahte suurt kaussi või potti (ühte kaanega), kahte taldrikut
400g looma hakkliha
200g sea hakkliha
2 sibulat
1 küüslauguküüs
2 saiaviilu
2 muna
soola
pipart
(chillit)
jahu
oliiviõli
* Lase taldrikule vett ja pane saiaviilud taldrikule ca 15 minutiks, et nad vee sisse imeks.
* Samal ajal haki sibul ja küüslauk.
* Sega kausis lihad, hakitud asjad, munad, läbiimbunud saiaviilud ühtlaseks taignaks ja maitsesta.
* Soola ja värki läheb päris palju, vahepeal pead keelega katsuma, kas on norm (toorest hakkliha on kuidagi rõve maitsta).
* Pane pann keskmisele kuumusele ja vala õli.
* Vala taldrikule jahu
* Vooli taignast päts (ca 3-4 cm diameetriga ja 0.5cm paksusega) , nagu liivakook
* Tõsta see jahuga taldrikule ja tee nii, et ta mõlemalt poolt jahuga koos oleks.
* Tõsta see tühjale taldrikule
* Korda eelmainitud tegevust ca 5-6 korda, oleneb kui suur su pann on ja mitu kotletti pannile mahub.
* Tõsta kotletid pannile ja prae mõlemalt poolt ca 3-4 minutit, nii et korralikult pruunid on.
* Tõsta kotletid kaanega potti söömist ootama.
* Korda tegevust kogu taigna peal. Seni kuni ühed pätsid praevad, vooli uued, kasta jahusse ja pane ootele. Satside vahepeal kalla ära vana õli ja kraabi praejäägid pannilt ning pane uus õli.
KASTE:
1 sibul
pool puljongikuubikut
pipart
1 kohvikoor
* haki sibul ja pruunista pannil
* kalla peale kohvikoor
* lisa puljongikuubik ja maitseta
* keeda madalal tulel, kuni puljong on lahustunud.
Kotlette on päris hea külmalt ka võileiva peale panna :P Just praegu panin.
Vaja läheb:
KOTLETID:
kaanega panni, kahte suurt kaussi või potti (ühte kaanega), kahte taldrikut
400g looma hakkliha
200g sea hakkliha
2 sibulat
1 küüslauguküüs
2 saiaviilu
2 muna
soola
pipart
(chillit)
jahu
oliiviõli
* Lase taldrikule vett ja pane saiaviilud taldrikule ca 15 minutiks, et nad vee sisse imeks.
* Samal ajal haki sibul ja küüslauk.
* Sega kausis lihad, hakitud asjad, munad, läbiimbunud saiaviilud ühtlaseks taignaks ja maitsesta.
* Soola ja värki läheb päris palju, vahepeal pead keelega katsuma, kas on norm (toorest hakkliha on kuidagi rõve maitsta).
* Pane pann keskmisele kuumusele ja vala õli.
* Vala taldrikule jahu
* Vooli taignast päts (ca 3-4 cm diameetriga ja 0.5cm paksusega) , nagu liivakook
* Tõsta see jahuga taldrikule ja tee nii, et ta mõlemalt poolt jahuga koos oleks.
* Tõsta see tühjale taldrikule
* Korda eelmainitud tegevust ca 5-6 korda, oleneb kui suur su pann on ja mitu kotletti pannile mahub.
* Tõsta kotletid pannile ja prae mõlemalt poolt ca 3-4 minutit, nii et korralikult pruunid on.
* Tõsta kotletid kaanega potti söömist ootama.
* Korda tegevust kogu taigna peal. Seni kuni ühed pätsid praevad, vooli uued, kasta jahusse ja pane ootele. Satside vahepeal kalla ära vana õli ja kraabi praejäägid pannilt ning pane uus õli.
KASTE:
1 sibul
pool puljongikuubikut
pipart
1 kohvikoor
* haki sibul ja pruunista pannil
* kalla peale kohvikoor
* lisa puljongikuubik ja maitseta
* keeda madalal tulel, kuni puljong on lahustunud.
Kotlette on päris hea külmalt ka võileiva peale panna :P Just praegu panin.
Miks sa pilte oma söögist ei pane?
ReplyDeletema (Kärt) juhtusin su blogi lugema, väga põnev.
ReplyDeleteMuide kotletidest rääkides, siis kõige paremad kotleid tulevad isetehtud hakklihast :P mul emme ostis hakkliha masina - võtad sigaliha (soovitavalt kaelakarbonaad) võid ka pool panna veiseliha. Lased masinast lihad läbi + veel sibula + küüslaugud + saia. Natuke soola, pipart - palju pole vaja, sest lihal on omal hea maitse, mille võib liigse maitsestamisega ära tappa. Pärast paned muna aind juurde, jahust läbi ei lase (teeb kuivakas) ja pannile. Tuleb hoopiski teine, poehakklihas tead mis krupskeid ja konte täis, mis tapab liha maitse ära.
Mida rohkem kasutada nn toormaterjali, seda parem maitse on ja ka tunduvalt tervislikum :). Ehk siis mu soovitus - mahlad tuleks teha värsketest puuvijadest pressides, puljongi saad kui keedad konte/liha, kõik kasutatavad juur ja adviljad ikka naturaalsed, mitte sügavkülmutatud. Samuti kehtib ka maitseainete kohta, võimalikult vähe kasutada nn komplekt maitseaineid (küüslagusööl, hakklihamaitseaine jne). Selle asemel kasutada ise erinevaid maitseained omavahel segades, tead mida sisse paned ja igal toidul on ikka oma maitse. Samas maitseainete komplekttooted on maitsetugevndajaid täis.
Muidu ikka jõudu ja jaksu köögi tagamaid avastades.